اوره
در سالهای اخیر افزایش جمعیت جهانی و اهمیت مصرف خوراک سالم، نقش اوره را در روند تولید مواد غذایی پراهمیت کرده است.
اوره پتروشیمی
اوره مهمترین کود نیتروژن دار موجود در بازار است که بیشترین میزان نیتروژن (حدود 46 درصد) را دارد. این یک ترکیب شیمیایی آلی کریستالی سفید است که از نظر pH خنثی است و تقریباً با همه انواع خاک ها سازگار است.
عملکرد اصلی کود اوره تأمین نیتروژن برای گیاهان است تا رشد برگ سبز را تقویت و به فرآیند فتوسنتز گیاهان کمک کند.
در سالهای اخیر افزایش جمعیت جهانی و اهمیت مصرف خوراک سالم، نقش اوره را در روند تولید مواد غذایی پراهمیت کرده است. البته جز این موضوع، عوامل متعددی بر تغییرات تقاضای اوره و کودهای شیمیایی تاثیرگذار هستند که میتوان به مواد اولیه تولید اوره مثل متان، زغالسنگ، رشد اقتصادی، تغییرات آب و هوایی و تغییر الگوی غذایی جهان اشاره کرد.در مقیاس جهانی چین بزرگترین تولیدکننده اوره در دنیا است و بیشترین مصرف این محصول را نیز به خود اختصاص داده است. بعد از چین، هند و خاورمیانه بیشترین ظرفیت تولید اوره جهان را در اختیار دارند با این تفاوت که هند تراز منفی دارد و میزان مصرف اوره این کشور بیشتر از تولید داخلی آن است اما در خاورمیانه حجم مصرف به میزان قابلملاحظهای از تولید پایینتر است. همین امر موجب شده که بخش زیادی از اوره تولید شده در منطقه خاورمیانه به صادرات اختصاص پیدا کند.
ظرفیت تولید اوره در ایران در سال گذشته، ۸.۷ میلیون تن و میزان تولید عملیاتی آن ۶.۷ میلیون تن بوده که ۲.۸۹ میلیون تن از آن به فروش داخلی و ۳.۸ میلیون تن به صادرات اختصاص یافته است. در سال گذشته مجموع ارزش صادرات اوره کشور معادل ۱.۶ میلیارد دلار (با متوسط قیمت ۴۱۸ دلار/ تن) بوده است.
کشورهای همسایه، چین، هندوستان، از خریداران عمده اوره تولید شده در پالایشگاههای کشور هستند. علاوه بر کشورهای همسایه بخشی از این محصول نیز به برزیل صادر میشود. براساس برنامهریزیها در اسناد بالادستی کشور، قرار است سهم ایران از ظرفیت تولید اوره جهان در افق ۲۰۲۵ به ۶/۶ درصد افزایش یابد که این مقدار ۴۴ درصد از ظرفیت تولید اوره منطقه خاورمیانه را دربر میگیرد. ایران هماکنون ۶/۵ درصد تجارت اوره کل دنیا و ۸/۱۹ درصد تجارت منطقه خاورمیانه را به خود اختصاص داده که این سهمها در افق سال ۲۰۲۵ به ترتیب به ۸/۲۷ و ۸/۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
برزیل که یکی از بزرگترین خریداران اوره در جهان محسوب می شود، سال گذشته میلادی، ۷۸۴۰ هزار تن اوره وارد کرده که ۱۳ درصد آن را ایران تامین کرده .شرکت آرمان کیمیا بنوبه خود سعی دارد با صادرات اوره به تولیدکنندگان کودهای شیمیایی در برزیل نقشی در بهبود وضعیت تراز تجاری بین دو کشور پیدا نموده و سهم بیشتری از بازار این محصول استراتژیک در آن کشور عاید صنایع پتروشیمی کشور بنماید.
افزایش عملکرد محصولات
با فراهم کردن کود نیتروژن برای گیاهان، فرایند تولید محصولات را افزایش میدهد. این افزایش عملکرد میتواند بهبودی در کیفیت و تعداد محصولات کشاورزی را به همراه داشته باشد.
افزایش رشد گیاهان
ده کشور برتر تولید کننده اوره: فروش بازار جهانی اوره در سال 2022 به 50.9 میلیارد دلار آمریکا رسید. با نگاهی به آینده، گروه IMARC انتظار دارد که این میزان در طول سال های 2023-2028 با نرخ رشد (CAGR) 1.8٪ تا سال 2028 به 57.0 میلیارد دلار برسد.